Borttagning och behandling av förhårdnader

Ofta går det att behandla förhårdnader effektivt genom symtomlindring, utredning av orsaker som mekanisk påfrestning, råd om bra skor, regelbunden fotvård och behandling av torra fötter samt borttagning av förhårdnader.

En viktig förebyggande insats är att välja bra skor. Skor som har ett bra stöd för hålfoten och stötdämpande gummisulor minskar risken för förhårdnader. Regelbunden och bra fotvård kan också minska risken för förhårdnader och det obehag som de kan orsaka. Exempel på skyddande och lindrande behandling kan vara att återfukta och stoppa om den förtjockade huden. Genom att regelbundet applicera återfuktande kräm håller du den drabbade huden fuktig och mjuk.

Borttagning av förhårdnader

Debridering (borttagning av förhårdnader) jämnar ut huden och minskar förtjockning och onormal tryckfördelning. En liten del av förhårdnaden lämnas kvar som skydd för benet.

Med hjälp av ortopedteknik kan man korrigera fotens funktion eller omfördela kroppsvikten. Syftet med ortopedtekniska åtgärder är, precis som för andra behandlingsmetoder mot förhårdnader, att minska trycket och friktionen så att huden får vila.

Varmt fotbad inför borttagningen

  1. Fyll en balja med 10–15 cm varmt vatten och tillsätt 2–3 msk fotsalt. Du kan även använda cirka 1/2 dl vitvinsvinäger. Rör om i vattnet med handen, sätt på lite musik och sitt med fötterna i blöt i lösningen i 10–15 minuter.
  2. Lyft upp fötterna ur vattnet och torka dem noggrant med en handduk. Var noga med att torka torrt mellan tårna. Låt fötterna lufttorka i några minuter.
  3. Undersök fötterna noggrant och var observant på förhårdnader eller mycket torra hudområden. Fila försiktig bort förhårdnader och död hud i cirkelrörelser med en pimpsten eller fotfil. Du kan använda pimpstenen upp till två gånger i veckan tills förhårdnaderna är borta.
  4. Applicera en återfuktande kräm på båda fötterna direkt efter att du har filat dem och två gånger om dagen. Smörj in hela foten, även ovansidan. Använd en kräm som innehåller mjölksyra eller urea. Det är ingredienser som återfuktar och hjälper till att få bort torra, döda hudceller.
  5. Applicera en återfuktande och exfolierande produkt varje kväll innan du går och lägger dig. Ha på dig bomullssockor i sängen. Tvätta bort produkten nästa morgon.