Liktornar och hudvalkar
Liktornar och hudvalkar är tjocka hudlager och/eller förhårdnader som ofta utvecklas på fötterna. Fastän det inte är något allvarligt kan liktornar och hudvalkar vara smärtsamma och fula. De brukar uppstå som en skyddsreaktion vid friktion och tryck, t.ex. när man använder skor som inte passar ordentligt.
I de flesta fall kan liktornar på tår och fötter behandlas hemma med metoder som avlägsnar död hud. I allvarligare fall kan man behöva läkemedel eller liktornsbehandling från en fotspecialist om de har blivit infekterade.
Den här artikeln går igenom de vanligaste orsakerna till liktornar och hudvalkar samt symptomen man bör vara uppmärksam om. Den diskuterar även effektiva huskursmetoder och olika sorters liktornsborttagningar.
Vad är skillnaden mellan en liktorn och en hudvalk?
Om du undrar vad skillnaden är mellan en liktorn och en hudvalk är du inte ensam. Många använder begreppen omväxlande men det finns faktiskt skillnader mellan dem.
Hudvalkar
En hudvalk är ett förtjocknat område i det yttre hudlagret som uppstår vid tryck, friktion eller irritation. Fastän det vanligaste är att få dem på fötterna, som t.ex. på stortån eller hälen, kan de även uppstå på andra kroppsdelar. Det är t.ex. vanligt att personer som spelar musikinstrument får en hudvalk på ett finger ellerhanden. En vanlig typ av hudvalk är en plantar callus som utvecklas på fotsulan.
Liktornar
En liktorn är en särskild typ av förhårdnad som består av död hud. Att ha liktornar på fötterna är vanligt men man kan även få dem på fingrarna. Liktornar kan kategoriseras i tre huvudtyper:
- Hårda liktornar – dessa är vanligtvis små och förekommer på platser med hård hud, fotens beniga partier och på ställen där man har en förhårdnad
- Mjuka liktornar – dessa har vanligtvis en tunnare yta med en gummiaktig konsistens, kan ha en vitaktig färg och utvecklas ofta som en hudvalk mellan tårna
- Utsädes liktornar – dessa utvecklas vanligtvis i klungor på fotsulan
Symptom på liktornar och hudvalkar
Liktornar och hudvalkar kan uppstå med flera olika symptom beroende på typ och allvarlighetsgrad. Dessa inkluderar:
- En hård bula på huden
- Ett tjockt och strävt hudområde
- Smärta eller ömhet under huden
- Torr, vaxartad eller flagnande hud
- Hud som blir gul eller vit
- Smärta när man trycker på området
I allvarligare fall kan liktornar och hudvalkar bli irriterade eller infekterade. Detta kan leda till symptom som hudrodnad, området känns varmt, allvarlig smärta med vätska som läcker från liktorn eller hudvalken.
Orsaker till liktornar & hudvalkar
Hudvalkar och liktornar på fötterna brukar utvecklas till följd av tryck, friktion eller hudirritation på det området. Detta kan uppstå av flera olika anledningar – några av de vanligaste listas nedan.
När skor inte passar ordentligt
Det här är den vanligaste orsaken till att personer utvecklar liktornar och hudvalkar. Om dina skor är för små eller för stora kan de skava mot foten och orsaka huden att bli tjockare som en skyddsåtgärd. Smala skor orsakar ofta en liktorn på lilltån eller stortån och högklackat brukar även trycka ihop foten och öka risken för hudvalkar och liktornar på fötterna. Även om dina skor passar bra kan en dåligt placerad söm skava mot foten och orsaka liktornar.
När man inte använder strumpor
Om man har på sig skor utan strumpor ökar chanserna väsentligt för att skorna ska skava mot huden som då kan utveckla liktornar och hudvalkar. Att ha på sig strumpor som inte passar kan också orsaka friktion. Om du ofta går barfota utomhus brukar detta leda till tjockare fotsulor eftersom kroppen försöker skydda sig mot skada. Med tiden kan detta leda till en hudvalk på hälen eller liktornar.
Riskfaktorer
Utöver dessa direkta orsaker finns det vissa riskfaktorer som kan öka chanserna för att utveckla liktornar och hudvalkar. Dessa inkluderar t.ex. om man har andra fotrelaterade sjukdomar som hallux valgus (sned stortå), hammartå, osteofyt (bensporre), plattfot, vandrar mycket eller har diabetes.
Behandlingar och botemedel mot liktornar & hudvalkar
I de flesta fall är inte hudvalkar och liktornar på fötterna något allvarligt och kan lätt behandlas hemma. Det är särskilt fallet vid mindre förhårdnader och liktornar i tidigt stadie.
Om du har diabetes eller någon annat underliggande tillstånd är det viktigt att observera att ska du rådfråga din läkare innan du själv försöker behandla liktornar och hudvalkar.
Huskurer för hudvalkar och liktornar på tår och fötter
Det finns många enkla metoder du kan använda för att behandla liktornar hemma. Dessa inkluderar:
- Använda Footner Exfoliating Socks som en fotskrubb för att få bort hudförhårdnader och ta bort död hud innan det utvecklas till liktornar och hudvalkar
- Använda en fotfil eller hälskrapa för att regelbundet ta bort hudförhårdnader på fötterna innan de utvecklas till hudvalkar och liktornar
- Lägga fötterna i blöt i varmt vatten för att mjuka upp hudvalkar och liktornar
- Smörja in fötterna regelbundet för att hålla huden mjuk
- Använda strumpor med dynor och skor som passar ordentligt för att förebygga ytterligare friktion och irritation på huden
- Hålla dina fötter rena och torra
- Använda receptfria liktornsplåster för att få bort liktornar på fötterna
- Använda särskilda sulor och häldynor i skorna
- Ta smärtstillande om dina liktornar och hudvalkar är smärtsamma
Du kan vanligtvis förvänta dig att se tydlig förbättring inom en vecka eller två.
Kirurgiska ingrepp för liktorn och hudvalkar
I situationer då dina liktornar och hudvalkar är allvarligare och inte försvinner med hjälp av huskurer kan du behöva överväga medicinska ingrepp för att ta bort liktornar och extrema hudvalkar på fötterna. Detta kan utföras av en läkare eller fotspecialist som en podiater. Möjliga metoder inkluderar:
- Skära bort hudvalkar och liktornar
- Skära ner liktornar och hudvalkar
- Applicera en särskild lapp med syra för att mjuka upp förhårdnaderna på liktornar och hudvalkar
- I sällsynta fall kan kirurgiska ingrepp behövas (t.ex. om friktionen orsakas av ett problem med skelettets inriktning)
Du ska aldrig försöka ta bort eller skära av liktornar själv eftersom detta kan leda till komplikationer såsom infektioner.
När bör jag söka läkare för liktornar och hudvalkar?
Vanligtvis behöver du inte uppsöka läkare för denna typ av åkomma, oavsett om det är en liktorn på lilltån eller plantar callus. Om följande gäller bör du dock boka tid hos din läkare:
- Du har diabetes
- Du har cirkulationsproblem
- Du har en hjärtsjukdom
- Dina liktorn och hudvalkar blöder eller utsöndrar var eller annan vätska
- Du ser ingen förbättring i dina liktornar eller hudvalkar efter att du har använt huskurer i 3 veckor eller om tillståndet förvärras
- Smärtan från dina hudvalkar eller liktornar på tår och fötter är allvarliga eller förhindrar dig från att utföra vardagliga aktiviteter
Din läkare kommer att kunna diagnostisera dig som att ha liktornar och hudvalkar och föreskriva en lämplig behandling. Om du t.ex. har en infektion kan du behöva antibiotika.
Hur man förhindrar liktornar och hudvalkar
Det finns många effektiva steg du kan ta för att förhindra att liktornar och hudvalkar utvecklas över huvud taget. Dessa inkluderar:
- Använda skor som passar dig ordentligt och inte skaver på fötterna. Att mäta fötterna av en yrkesperson kan hjälpa med detta. Du ska kunna vicka på tårna när du har på dig skorna.
- Försök att inte använda högklackat eller spetsiga skor för ofta, särskilt inte om du promenerar mycket
- Ha alltid på dig strumpor i skorna och välj de som passar bra och inte skaver mot huden
- Använd Footner Exfoliating Socks, en hälskrapa och/eller fotfil regelbundet för att ta bort förhårdnader och död hud
- Smörj in din hud ofta för att hålla den mjuk
- Gå inte omkring barfota utomhus eftersom detta kan leda till tjockare hud på fötterna
- Byt ut dina skor innan de blir för utslitna eftersom det inte ger dig lika bra skydd
Vanliga frågor – Liktornar och hudvalkar
Varför uppstår liktornar på fötterna?
Den vanligaste anledningen till att man får liktornar & hudvalkar är att man har skor som inte passar ordentligt. Högklackat och smala skor är särskilt anledningen till att man får hudvalkar och liktornar på tår och fötter. Friktionen från skon som skaver mot foten leder till att huden blir tjockare och hårdare, vilket kan utvecklas till liktornar och hudvalkar med tiden.
Hur får man bort liktornar på fötterna?
Det effektivaste sättet att få bort liktornar och hudvalkar är att först ta bort friktions- eller tryckmomentet genom att använda mjuka skor som passar dig ordentligt. Sen ska du fokusera dig på att mjuka upp och ta bort död hud och förhårdnader. Det kan göras genom att använda Footner Exfoliating Socks och verktyg som hälskrapa och/eller fotfil.
Kan man dra ut en liktorn från foten?
Nej, man ska aldrig försöka att skära av eller dra ut en liktorn eller hudvalk från foten. Om huskurer inte hjälper ska du besöka din läkare eller en podiater som kan använda ett liktornsverktyg eller ta bort hudvalkar på ett säkert sätt. Om du har diabetes, dålig cirkulation, har allvarliga smärtor eller tror att dina liktornar och hudvalkar har blivit infekterade ska du boka en läkartid omedelbart och inte försöka hantera problemet själv med någon huskur.
Går liktornar bort av sig själva?
Om du eliminerar friktionsmomentet eller trycket på foten – genom att t.ex. byta skor – kan liktornar & hudvalkar försvinna av sig själva med tiden. Vill du dock skynda på processen kan du använda metoder som att lägga dina fötter i blöt i varmt vatten och försiktigt ta bort förhårdnader och död hud med Footner Exfoliating Socks eller andra produkter som tar bort liktornar och hudvalkar.
Varför gör liktornar så ont?
Liktornar gör ont på grund av irritationen på huden, nerverna och vävnader som ständigt skaver när du har på dig skor som trycks mot området.
Varför blir liktornar vita?
Liktornar blir vita efter behandling med salicylsyra som finns i form av droppar, dynor och plåster. Detta gör hudens yttersta lager i området vitt och då kan du skära ner eller skrapa bort den döda hudvävnaden, vilket gör liktornen plattare och mindre benägna att göra ont.
Länkar och källor
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459
- https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951
- https://www.healthline.com/health/foot-corn
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-corns-calluses-basics
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325993