Hoppa till innehåll

Flagnande fötter

Flagnande hud är en åkomma då hudens översta lager är skadad och förloras – med andra ord, den flagnar av. Även om detta kan hända på överallt på kroppen är flagnande hud särskilt vanligt på fötterna. Det finns många olika anledningar till att huden flagnar på fötterna, vilka alla enkelt kan behandlas.

Den här artikeln handlar om de vanligaste orsakerna till flagnande hud på tår och fötter samt symptom att vara uppmärksam om och behandlingsalternativ. Den innehåller även huskurer för fjällig hud på fötterna plus populära tips för att förhindra problemet och hur man upprätthåller mjuka fötter.

Symptom på flagnande fötter

Du kan uppleva flera olika symptom om du har flagnande hud på fötterna. De kan variera beroende på av vilken orsak du har flagnande fötter och dess allvarlighetsgrad. Du lider kanske t.ex. av:

 • Skrovliga fötter
 • Sträv hud
 • Klåda
 • Missfärgningar (som t.ex. rodnad, gula förhårdnader på fötterna eller sträva vita områden på huden)
 • Smärtsamma eller ömma förhårdnader på fötterna
 • Hudsprickor
 • Torr hud
 • Förhårdnader

Du kan märka att problemet endast påverkar ett mindre område, som att du t.ex. bara har en fjällig tå eller så kan det vara mer utspritt och även orsaka torr, fjällig hud på benen.

An older woman massages her feet to relieve the pain caused by arthritis.

Orsaker till flagnande hud på fötterna

Huden på fötterna är med om mycket varje dag när vi står, går och springer omkring. Våra skor och strumpor kan skava mot huden och ofta tar vi inte hand om fötterna så väl som vi borde. Därför är det inte ovanligt att vi lider av flagnande eller fjällande hud på fötterna. Utöver det vanliga slitaget finns det flera specifika orsaker till att man får flagnande hud på fötterna. De inkluderar följande:

Torr hud

Torr hud är ett vanligt klagomål om fötterna och kan bero på allt från att man inte smörjer in dem till att man har skor som inte passar ordentligt, uttorkning samt kalla och torra väderförhållanden. Om fötterna inte behandlas kan de bli så torra att huden spricker och fötterna börjar flagna. Irritation i området, genom att t.ex. fortsätta använda skor som skaver, kan också orsaka att torra, fjälliga fötter flagnar.

Eksem

Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som kan leda till utslag på kroppen, inklusive fötterna. Det leder vanligtvis till röd och kliande hud men kan även orsaka sträva, torra delar på huden och flagning. Om du lider av eksem kan du därför uppleva att huden flagnar mellan tårna eller att huden flagnar på fotsulorna. Åkomman kan vanligtvis behandlas med läkemedel.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar en överdriven tillväxt av hudceller. Detta kan visa sig som fjällig hud på fötterna och på andra ställen på kroppen som ser röd och silverfärgad ut. Dessa fläckar kan ibland spricka och blöda och även leda till torr, flagnande hud på fötterna. Sjukdomen kan vanligtvis behandlas med läkemedel.

Liktornar och hudvalkar

Hudvalkar är hårda hudområden som blir tjockare efter friktion eller tryck, t.ex. på grund av att dina skor skaver mot fötterna. Mjuka, utsädes och hårda liktornar är hudvalkar med död hud. Båda varianterna kan spricka eller flagna så flagnande hudvalkar och liktornar kan vara anledningen till att du har torr, fjällig hud på fötterna och du har märkt en hudvalk på utsidan av stortån eller någon annanstans. Hudvalkar kan bildas var som helst på kroppen och är faktiskt en vanlig orsak till att man har hård hud på händer och fingerleder.

Skavsår

En blåsa är en liten vätskefylld ficka som uppstår när något skaver mot huden. Om den spricker eller brister på grund av ytterligare friktion kan det vara orsaken till att huden flagnar på fötterna. Fastän det är relativt harmlöst att ta hål på en blåsa kan det göra ont och leda till blödningar. Det ökar även risken för infektion. Blåsor kan uppstå var som helst på fötterna och kan leda till flagnande fotsulor, hälar och tår. Den bästa behandlingen är att inte ta hål på blåsan utan istället täcka den med ett plåster för blåsor och låta den försvinna av sig själv.

Fotsvamp

Fotsvamp är en smittsam infektion som kan leda till svampliknande, fjällande hud på fötterna. Det kan påverka en eller båda fötterna och orsaka symptom som fjällande hud mellan tårna, flagnande fotsulor och kliande röda utslag, öm hud, brännande eller svidande fötter och tjocka, sönderfallande eller missfärgade tånaglar. Att ha hård hud under tånageln kan också vara ett tecken på detta eller andra sorters svampinfektioner. Dessa typer av sjukdomar kan vanligtvis behandlas med ett antimykotika.

Solskador

Om du spenderar för mycket tid i solen barfota kan du lida av solskador på fötterna. Detta leder till att de utsatta områdena blir röda och smärtsamma. Efter några dagar kanske du märker att dina fötter flagnar, vilket är kroppens sätt att läka sig själv genom att avlägsna den skadade huden. Du kan t.ex. märker att din stortå flagnar i remsor eller att du flagnar ovanpå fötterna beroende på var solskadan uppstod. Att använda aftersun eller aloe vera-lotion för att kyla ner och fukta huden kan hjälpa till att lindra smärta och påskynda läkningsprocessen.

Skyttegravsfot

Även kallad livbåtsfot, skyttegravsfot är en allvarlig sjukdom som orsakas av att dina fötter har varit blöta för länge. Detta kan hända om man befinner sig i vatten eller har på sig blöta sockar eller skor. De första symptomen inkluderar bleka fläckar på huden, stickande hud, smärta och klåda men om det inte behandlas kan huden även börja dö och flagna av. Skyttegravsfot kan leda till allvarliga komplikationer så om du ofta befinner dig i våta miljöer och upptäcker symptom som flagnande hud på fotsulorna eller att huden flagnar mellan tårna är det bäst att söka läkare.

Fotproblem vid diabetes

Om du har diabetes befinner du dig i en högre riskgrupp för fotproblem på grund av nervskador och minskat blodflöde som höga sockerhalter kan orsaka. Om du är diabetiker och märker ändringar eller skador på dina fötter – oavsett om det gäller hård hud runtom tånaglarna, sträv och ojämn hud, att fotsulorna flagnar eller hård hud ovanpå fötterna – ska du boka läkartid omedelbart. Man kommer att kunna diagnostisera problemet och rekommendera en lämplig huskur för exfoliering eller annan borttagningsbehandling för förhårdnader och hudvalkar.

Livsstilsfaktorer

Det finns vissa livsstilsfaktorer som kan göra dig mer benägen att uppleva flagnande hud på fötterna. Till exempel:

 • Om du använder skor som inte passar dig ordentligt kan materialet skava mot huden. Det kan då orsaka att huden flagnar på tår eller att du får förhårdnader på fötterna som spricker och flagnar. Skor med höga, smala klackar är särskilt troliga att leda till förhårdnader på hälarna på grund av det ytterligare trycket
 • Vitaminbrist kan vara ett möjligt problem när huden flagnar på händer och fötter. En brist på vitamin E kan leda till torr, fjällig hud på tår och andra delar av foten medan du behöver vitamin C för att hjälpa huden att upprätthålla fukt
 • När man spenderar mycket tid på fötterna kan det leda till torr, hård hud på fötterna som då är mer benägna att spricka och flagna
 • Om man går barfota utomhus kan det leda till hårdare fotsulor eftersom kroppen försöker skydda sig mot skada. Med tiden kan detta sedan fortskrida till att fotsulorna flagnar

Behandlingar för flagnande hud på fötterna

Det bästa sättet att stoppa händerna och fötterna från att flagna beror på vilken åkomma du har. Om du har smärtsam hård hud på fötterna eller andra symptom som är allvarliga är det bästa att rådfråga läkare om hur man avlägsnar förhårdnader på hälarnas undersida eller alternativ för hård hud mellan tårna. Detta gäller särskilt om du har en underliggande sjukdom som t.ex. diabetes eftersom huskurer kanske inte är lämpliga för dig.

Några av de medicinska exfolierande behandlingarna för flagnande fotsulor din läkare eller podiater kanske kommer att rekommendera inkluderar:

 • Använda exfolierande sockor som Footner för att avlägsna oönskad hud
 • Antimykotika mot fotsvamp och liknande sjukdomar
 • Smärtstillande medel för att hantera smärtsamma förhårdnader på fötterna medan den underliggande orsaken åtgärdas
 • Antibiotika om du har infekterade blåsor och liknande åkommor
 • Krämer och lotioner för åkommor såsom eksem
 • Borttagning av liktornar och hudvalkar om de inte försvinner med huskurer
 • Om du har smärtsamma förhårdnader på fotsulorna eller hård hud på hälarna som orsakar smärta och inte förbättras med huskurer kan du få receptbelagda läkemedel som mjukar upp huden eller undergå kirurgisk borttagning av förhårdnader på fötterna

Huskurer för flagnande hud på fötterna

Det finns flera olika metoder du kan prova för att ta bort hård hud på fötterna i hemmet eller själv åtgärda torr, fjällande hud. Några av de mest effektiva metoderna är:

 • Använda Footner exfolierande sockor för att göra fötterna lena och avlägsna sträv, ojämn hud
 • Lägga fötterna i blöt i varmt vatten och använda en pimpsten eller liknande professionellt borttagningsmedel för att försiktigt avlägsna hudvalkar, minska hälens hårdare hud eller för att avlägsna förhårdnader på hälarna
 • Prova Epsom fotskrubb och blötläggningsprodukter för att naturligt avlägsna död hud från fötterna
 • Smörja in fötterna dagligen för att fukta och mjuka upp smärtsam hård hud på hälen och andra delar av foten. Använda strumpor efter insmörjning kan hjälpa att hålla produkten på plats och hantera förhårdnaderna mer effektivt
 • Använda kemisk eller syra-peeling för fötter
 • Täcka blåsorna med plåster med särskilda dynor
 • Undvika att använda skor som förvärrar problemet, t.ex. genom att skava den hårda huden på stortån
 • Hålla fötterna rena och torra och vara försiktig med noga när man tvättar dem

Inget enskilt sätt är ansett att vara det bästa för att avlägsna förhårdnader för alla så prova på olika borttagningsmetoder och se vilket som fungerar bäst för din specifika situation. Som en allmän regel är det dock bättre att välja en välkänd fotpeeling produkt istället för en billig variant om du vill uppnå bästa möjliga resultat!

Hur man förebygger flagnande hud på fötterna

Helst ska du undvika att din hud flagnar över huvud taget så det är en bra idé att alltid praktisera god fotvård – inte bara när du märker att huden börjar flagna mellan tårna eller får förhårdnader på fotsulorna.

Prova på följande tips:

 • Använd alltid skor som är bekväma, stödjer fötterna och passar dig ordentligt
 • Tvätta fötterna försiktigt och smörj in dem dagligen
 • Använd Footner Exfoliating Socks eller andra exfolierande produkter för att alltid ha lena fötter
 • Så fort du upptäcker lite hård hud på tån eller fotsulan ska du exfoliera fötterna eller använda ett pedikyrverktyg – innan problemet blir värre eller får flagnande fötter
 • Gå inte omkring barfota utomhus för mycket eftersom detta kan skada huden och leda till förhårdnader under tår och fotsulor

Vanliga frågor – Flagnande fötter

Varför flagnar mina fotsulor?

Det finns många orsaker till att fotsulorna kan flagna: tjock hud, inklusive torr hud, hudsjukdomar som t.ex. fotsvamp, hård hud på sidan av stortån som utvecklas till en hudvalk, underliggande sjukdomar som t.ex. diabetes och även problem med skor du använder.

Hur får jag bort flagnande hud på fötterna?

Det bästa sättet att behandla flagnande hud på fötterna beror på den specifika orsaken. Du kan t.ex. försöka avlägsna död hud på fötterna genom att använda Footner Exfoliating Socks, smörja in fötterna dagligen för att behandla den hårda huden och se till att du använder mjuka skor som passar dig ordentligt. Om du har en underliggande åkomma som eksem eller fotsvamp ska du behandla det med läkemedel eftersom detta kommer att hjälpa till att förbättra dina torra, fjälliga fötter.

Hur får jag bort förhårdnader på fötterna?

Det bästa sättet att avlägsna förhårdnader på fötterna är att använda exfolierande produkter som Footner Exfoliating Socks eller att blötlägga fötterna i varmt vatten och sen använda en fotfil för hård hud för att avlägsna förhårdnader och hudvalkar. Du kan även se om du kan hitta en pedikyrbehandling för hård hud nära dig för att samtidigt skämma bort dig lite grann! Det bästa är ju så klart att förhindra att man får förhårdnader på fötterna över huvud taget. Ta därför hand om dina fötter genom att praktisera god fothygien och gå inte omkring barfota utomhus.

När bör jag söka läkare om jag har flagnande hud på fötterna?

Om du först och främst har flagnande fotsulor är det största problemet din diabetes, så du bör definitivt söka läkarvård om du är diabetiker och har fotproblem. För det andra, om förhårdnaderna på fötterna gör ont eller om du har allvarliga symptom är det bäst att söka läkarvård. Dessa inkluderar feber, svullnad eller om du inte kan utföra vardagliga sysslor. Om du på ett liknande sätt har hård hud på fötterna som kommer tillbaka eller om huskurerna inte förbättrar din flagnande hud bör du söka läkarvård.