Hoppa till innehåll

Fotvård

Våra fötter arbetar hårt varje dag för att stödja oss och bära omkring oss var vi än går. De bär vår hela tyngd, trycks in i smala, ostadiga eller högklackade skor och absorberar stötar från alla hårda ytor som t.ex. trottoarer. Det är därför det är så viktigt att praktisera god fotvård för vår allmänna hälsa. Från att använda särskilda fotkrämer till att använda de rätta skorna finns det mycket vi kan göra för att hålla våra fötter glada och hälsosamma.

Den här artikeln handlar om fotvård mer i detalj, inklusive hur man hanterar vanliga fotproblem som behandlingar för fotsprickor och fotblåsor. Den innehåller även förslag till hur man kan använda regelbunden fotvård för att förhindra att problemen uppstår över huvud taget. Dessutom diskuteras några ytterligare punkter om fotvård för äldre och personer med diabetes samt råd om när man bör besöka en fotklinik eller rådfråga en fotspecialist.

Fotvård i hemmet

Om du har problem med dina fötter kan det ha en negativ effekt på din livskvalitet. Oavsett om det är smärtsamt, obehagligt eller bara ser otrevligt ut kan ett fotproblem hindra dina möjligheter till att utföra dina vardagliga sysslor.

Tur nog finns det effektiva huskurer för att behandla hudsprickor mellan tårna eller receptfria behandlingar för fotblåsor för snabb återhämtning. Till exempel:

 • Liktornar och hudvalkar kan behandlas genom att lägga fötterna i blöt i varmt vatten i 5–10 minuter och sedan använda exfolierande sockor som t.ex. Footner för att avlägsna den hårda huden. Du kan också hjälpa till att mjuka upp huden genom att använda en bra fotkräm för förhårdnader eller en syra fotpeeling.
 • Torr hud kan behandlas genom att använda Footner Exfoliating Socks tillsammans med en fotkräm för torr hud. Att dricka mycket vatten hjälper också till att hydrera huden.
 • Hård hud kan behandlas genom att använda Footner Exfoliating Socks för att avlägsna fötternas tjocka döda hud och avslöja den lena huden som finns undertill. Efter att exfolieringen är slutförd använder du en fotkräm för att se till att resultaten varar så länge som möjligt.
 • Hälsprickor kan behandlas genom att använda exfolierande sockor som t.ex. Footner och därefter en särskild fotkräm för hälsprickor, som t.ex. Vaseline fotkräm mot hälsprickor. Om du först lägger fötterna i blöt blir dessa behandlingar mer effektiva och därefter smörjer in fötterna dagligen med en bra fotlotion.
 • Fotblåsor kan behandlas genom att använda ett plåster för att skydda dem från ytterligare friktion. När blåsan täckts över är den bästa behandlingen att bara låta foten läka av sig själv.
 • Ingrodda tånaglar kan behandlas genom att lägga dem i blöt i varmt saltvatten för att mjuka upp huden och förhindra en infektion och därefter låta tånageln växa ut
Female relaxing bare foot in bed

Bästa tipsen för fothälsa

Även om du inte lider av fotproblem som de som nämns ovan är det viktigt att praktisera god fotvård för att upprätthålla fothälsan. Det finns många enkla steg man kan ta för att hålla fötterna friska. Kom ihåg att fotvård är lika viktig för män som för kvinnor så följande fotvårdstips gäller alla.

Bästa fotvårdsvanorna

Många av oss tar inte hand om våra fötter som vi borde. Du kan ändra det genom att:

 • Använda en fotpeeling av god kvalitet, som t.ex. Footner Exfoliating Socks, varannan till var tredje månad för att avlägsna den gamla döda huden och avslöja den lena och mjuka huden undertill
 • Smörja in fötterna varje dag, t.ex. just innan du går och lägger dig. Se till att använda krämer som är avsedda för fötterna eftersom dessa är tjockare än de som är avsedda för andra delar av kroppen för att kompensera för den tjockare huden
 • Det är bäst att inte smörja in huden mellan tårna med fotkräm eftersom du vill se till att huden där håller sig torr för att förhindra infektioner och ha hälsosamma tår
 • Exfoliera fötterna regelbundet för att avlägsna död hud innan det byggs upp. Detta kan innebära allt från exfolierande fotkräm till en elektrisk fotfil
 • Tvätta fötterna ordentligt och torka dem försiktigt med en handduk
 • Kontrollera fötterna dagligen för skärsår, sår eller tecken på åkommor som t.ex. hudvalkar och hälsprickor. Upptäcka eventuella problem på ett tidigt stadie gör dem lättare att hantera, oavsett om du behöver behandling för blåsor på tårna eller fotsprickor
 • Skära tånaglar rakt av och inte för korta för att förhindra nageltrång
 • Inte dela pedikyrredskap såsom elektriska fotfiler med någon annan för att förhindra infektionsspridning
 • Rulla en tennisboll eller golfboll under fotsulorna för att stretcha och massera dem
 • Inte gå omkring barfota utomhus. Detta minskar skade- och infektionsrisken samt orsakar huden på fötterna att tjockna som en skyddsåtgärd – vilket gör att du behöver en reparerande fotkräm

Skor och fothälsa

Skorna du väljer har en stor inverkan på din fothälsa. Ta hand om dina fötter genom att:

 • Alltid ha på dig skor som passar ordentligt. Om de är för stora eller för små kan materialet skava mot huden och du kan komma att behöva behandlas för hudvalkar eller fotblåsor
 • Välja skor som är mjuka och stödjer foten
 • Undvik högklackat när du kan eftersom dessa innebär extra tryck på fötterna
 • Om du behöver eller vill använda högklackat ska du använda gelsulor för att göra dem bekvämare och välja par med bredare häl för extra stöd. Det finns även gelsulor för män till andra sorters skor
 • Försök att inte använda skor med öppen häl för ofta eftersom detta kan orsaka häldynan att expandera på sidorna och göra det mer sannolikt att du behöver använda en fotkräm för hälsprickor
 • Byt ut skorna på en gång när de har slitits ut eller skadats
 • Välj sockor av material som är ventilerande och stöter bort fukten för att låta svetten dunsta bort. Om fukten blir kvar på fötterna kan det leda till hudskador och att du kommer att behöva en fotkräm mot sprickor
 • Använd sockor som inte är för stora eller för små för att förhindra att tyget skaver mot huden
 • Försök att inte använda flip-flops och liknande stilar för ofta eftersom de inte erbjuder mycket till stöd
 • Använd inte samma par skor varje dag
 • Använd alltid lämpliga skor för aktiviteten du utför – som t.ex. vandringskängor för långa promenader och joggingskor för sporter – så att du inte behöver besöka en fotklinik eller ett akutbesök hos en podiater!

Besök hos en fotspecialist

I vissa fall kan du upptäcka att du har en fotåkomma som du inte kan hantera med en fotkräm eller fotskrubb. Om du lider av allvarliga symptom som inte förbättras med huskurer eller receptfria fotvårdsprodukter är det nog en god idé att boka läkartid.

Utöver att besöka din läkare har du valet att boka tid på en fotklinik med antingen en podiater eller fotterapeut. Det är ingen större skillnad mellan dem – båda begreppen avser en fotläkare. De kan behandla dig på en fotvårdsklinik eller på en mer allmän hälsovårdsplats såsom ett sjukhus. En snabb Google-sökning för ”fotvård nära mig” eller ”podiatertjänster nära mig” ger dig en god idé om var du kan söka dig.

Det finns även möjligheten att använda en mobil podiater eller en annan typ av mobil fotvårdare som kan behandla dig i hemmet. Om det passar dig söker du bara på nätet efter ”mobil fotvård nära mig” eller ”besöka fotterapeut nära mig” och se vad som finns tillgängligt inom ditt område.

Åkommor som en fotvårdsspecialist kan hjälpa dig med

Fotproblem som en fotvårdsspecialist eller läkare kan hjälpa dig med inkluderar:

 • Behandla envisa liktornar och hudvalkar som inte reagerar på exfolierande behandling
 • Föreskriva antimykotika för sjukdomar som fotsvamp, vilket är särskilt vanligt för mäns fotvård
 • Föreskriva smärtstillande för att lindra symptom medan det underliggande problemet behandlas
 • Rekommendera gelsulor för platta fötter, gelsulor för plantarfasciit och andra fotproblem
 • Behandla allvarliga fotskador
 • Avlägsna vårtor på tårna och liknande ingrepp
 • Visa dig bästa sättet att behandla fotblåsor, särskilt om de är stora, infekterade eller medför andra komplikationer
 • Fotproblem relaterade till diabetes, eksem, psoriasis och andra underliggande sjukdomar
 • Operera hallux valgus, nageltrång och liknande fotproblem
 • Hantera allvarliga hälsprickor som inte reagerar på de bästa fotkrämerna för hälsprickor

Om du inte vet om du bör kontakta en fotvårdsspecialist eller din allmänna läkare kontaktar du fotkliniken eller den mobila fotvårdaren i ditt område för att rådfråga dem.

Fotvård för äldre

Tack vare ideella organisationer har fotvård för äldre äntligen börjat få mer uppmärksamhet. Detta är viktigt för att allteftersom du åldras ökar risken för att du utvecklar vissa fotåkommor som t.ex. artrit. Inte bara det. Om du har fotproblem kan det påverka din balans och öka risken för att du ramlar.

När du blir äldre är det viktigt att du kontrollerar fötterna regelbundet för ändringar och skador. Dessutom ska du se till att använda mjuka skor, smörja in dina fötter dagligen och hålla tånaglarna korta. Om det känns jobbigt att ta hand om fötterna kan du alltid använda en podiatertjänst eller en mobil fotklinik. Sök online efter ”fotvårdare nära mig” och se om du hittar en fotklinik som specialiserar sig på fotvård för äldre.

Diabetes och fothälsa

Om du har diabetes har du en högre risk för att lida av fotproblem och dessutom kan de leda till allvarliga komplikationer. Detta beror på att långsiktiga glukosnivåer kan leda till mindre blodflöde och orsaka nervskador, vilket gör det ännu viktigare att praktisera regelbunden fotvård.

Om du är diabetiker ska du tvätta fötterna dagligen och inspektera dem noga för att kontrollera om de har några skador. Det är också en god idé att smörja in fötterna varje dag – fråga din läkare om du bör använda Eucerin fotkräm för diabetiker eller någon annan sort. Om du upptäcker något problem med fötterna ska du boka tid hos din läkare istället för att försöka behandla det på egen hand.

Vanliga frågor – Fotvård

Vilka krämer är bäst för fötterna?

Vilken fotkräm du bör använda beror på vilket fotproblem krämen ska försöka åtgärda. Den bästa fotkrämen för t.ex. fotsvamp är inte den bästa krämen för torr hud. Leta efter produkter som är specifikt utformat till att behandla dina problem, oavsett om det är en kräm för hård hud på fötterna eller fotbalsam för hälsprickor. Läs igenom recensioner online men se till att de är relativt nya – den bästa fotkrämen för hälsprickor 2019 är kanske inte den bästa fotkrämen för hälsprickor 2020!

Vad är bäst för torra fötter?

Om du har torra fötter ska du se till att avlägsna uppbyggnaden av döda hudceller och tillföra fukt till området. Detta gör du genom att t.ex. använda exfolierande sockor såsom Footner Exfoliating Socks och därefter använder du en fotkräm för torra fötter. Att blötlägga fötterna i varmt vatten på förhand hjälper till att ge ännu bättre resultat när man exfolierar fötterna.

Hur avlägsnar jag hård och död hud från mina fötter?

Uppbyggnader av hård och död hud ska först mjukgöras och sedan avlägsnas försiktigt. Du kan göra det genom att blötlägga dina fötter i varmt vatten, sen använda exfolierande sockor såsom Footner Exfoliating Socks. Därefter använder du regelbundet en bra fotkräm för hård hud. Du kan även förhindra hård hud från att byggas upp över huvud taget genom att använda skor som passar ordentligt, inte gå omkring barfota utomhus och smörja in fötterna dagligen.

När behöver jag boka tid hos en fotvårdare för mina fötter?

I de flesta fall kan du hantera dina fotåkommor hemma med hjälp av en huskur som t.ex. Footner Exfoliating Socks, en bra fotkräm för fotsprickor eller torr hud. Om dock något av följande gäller dig ska du rådfråga en läkare eller fotklinik:

 • Dina symptom är allvarliga (t.ex. väldigt smärtsamma eller förhindrar dig från att utföra dina vardagliga sysslor)
 • Dina symptom blir värre
 • Dina symptom förbättras inte även med fotvård i hemmet
 • Du tror att du kan ha en infektion (t.ex. om du märker svullnad, rodnad, var eller om stället känns varmt)
 • Du har diabetes (även om du bara vill veta vilka de bästa fotkrämerna för diabetiker är) eller en annan relevant underliggande sjukdom